Biografie

Posted on: mei 17th, 2018 by rickvanhengel No Comments

Al bijna 8 jaar geef ik gitaarles aan beginners en mensen die al een beetje gitaar kunnen spelen. Dat doe ik met heel veel plezier. Elke keer weer.

Mooi om te zien hoe leerlingen zich ontwikkelen; hen op weg te helpen en leuk om mijn passie voor de gitaar en voor de muziek te delen met anderen. Gitaarles geven is soms ook een beetje coach zijn: helpen doorzetten en/of niet gefrustreerd te raken als dingen niet meteen lukken.

Ikzelf ben geboren en getogen in Alphen aan den Rijn en daar woon daar nog altijd. Al zo lang ik mij kan herinneren, ben ik gek van muziek. Mijn moeder vertelt graag op verjaardagen hoe ik als hummeltje van een jaar of 2, 3 bij de televisie stond te dansen zodra er iets met muziek in beeld kwam. Dat is nooit veranderd.

Zelf muziek maken kwam pas op een veel latere leeftijd.  Tijdens mijn eerste gitaarles vroeg ik mijn docent hoe vaak je nou eigenlijk moest oefenen. Het antwoord was “het liefst 2x per dag een kwartier.” Ik heb me hardop afgevraagd of hij ook kon vertellen hoe ik dat moest combineren, met een gezin met 2 opgroeiende kinderen en een drukke baan.

Maar gitaar spelen werd een passie. Ondanks alles wat er daarnaast nog moest gebeuren, haalde ik met gemak 20 à 30 uur per week. Oefenen, liedjes spelen, toonladders, akkoorden, soleren, improviseren, fingerstyle. Soms gefrustreerd omdat dingen niet lukten, maar dolgelukkig als het dan na de zoveelste poging wél lukte.

Nog altijd ben ik bezig mezelf te verbeteren, mijn kennis en vaardigheden te verbreden en te verdiepen. Gitaar spelen is een fulltime bezigheid geworden en ik kan me geen leven zonder gitaar meer voorstellen. Elke dag leer ik iets nieuws, beheers ineens iets wat ik eerder nog niet kon, bekijk het ineens heel anders dan de dagen ervoor. Ik ben ervan overtuigd dat aan dat proces van verder ontwikkelen nooit een eind komt.

Mijn kennis over muziek en gitaar spelen blijft zich uitbreiden. Hoewel ik geen vaste lessen meer heb, volg ik regelmatig internationale workshops en masterclasses bij diverse goede gitaristen, zoals: Peppino d’Agostino, Michael Dowdle, Gareth Pearson en Richard Smith. In het verleden heb ik les gehad bij o.a. Tobias Plansoen, Marzio Scholten, Dingeman Coumou en Vladimir Spisiak.