FAQ Gitaarlessen
Ik wil graag gitaar leren spelen, maar ik kan nog helemaal niets!
Dit hoor ik echt heel vaak. Maar daarvoor kom je toch naar les? Je hoeft echt nog geen noot te kunnen spelen als je naar gitaarles komt. Je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. We beginnen bij het begin en stap voor stap help ik je bij het leren gitaar spelen.
Hoe vaak moet ik oefenen?
Als je gitaar wilt leren spelen, dan lukt dat niet 1, 2, 3. Naast de lessen is het essentieel om thuis regelmatig te oefenen. Liever elke dag 5 of 10 minuten (of nog beter: een paar keer per dag 5 à 10 minuten) dan 1x per week een uur. Hoe vaker je het instrument oppakt, hoe beter. Ook al is dat maar heel even. Je hersenen zullen dan snel begrijpen dat het belangrijk voor je is en allerlei verbindingen gaan aanleggen om ervoor te zorgen dat jij het ook leert.
Elke week of om de week les?
Beginners hebben altijd elke week les. Na een week ben je echt wel weer aan nieuwe input toe. Ook kan ik sneller bijsturen als dingen fout worden aangeleerd. De praktijk laat duidelijk zien dat leerlingen die elke week les hebben, sneller vooruit gaan. Ze oefenen gewoon vaker (want de volgende les is al over een week). Mensen die al langere tijd gitaar spelen, kunnen in principe wel om de week les hebben. Het aantal plekken voor om-de-weekse lessen is wel beperkt, omdat de meesten toch liever elke week les hebben.
Ik heb een wisselend rooster en kan dus niet altijd op dezelfde dag en tijd, kan ik ook op les komen?
In principe wel, maar vaste leerlingen gaan altijd voor. Ik kan dan ook niet garanderen dat er altijd plek voor je zal zijn. We zullen steeds de agenda’s erop na moeten slaan en kijken of en wanneer er plek is. Vooral ’s morgens zijn er mogelijkheden voor mensen met een onregelmatige werktijden.
Ik ben al in de 40 (50, 60, …), ben ik te oud om gitaar te leren spelen?
Nee, je bent nooit te oud om gitaar te leren spelen. Inderdaad pakken kinderen het soms sneller op. Maar wat ouder zijn, heeft ook zijn voordelen: kinderen vinden het nogal eens “saai” om thuis te oefenen. Ze spelen liever met vriendjes of vriendinnetjes. Een volwassene weet waarvoor hij/zij het doet en realiseert zich (meestal) dat het niet vanzelf komt. En die blijven dus stug doorgaan met oefenen. Voor iedereen geldt: met alleen aanleg/talent kom je er niet. Met inzet en enthousiasme kom je het verst!
Voor ouders: hoe kan ik mijn kind helpen?
In principe herhalen uw kind en ik in de les zo vaak de nieuw aan te leren stof dat u hem of haar op dat vlak niet hoeft te helpen. Wel kunnen ouders een doorslaggevende rol spelen als het gaat om thuis oefenen. Veel kinderen vergeten gewoonweg te oefenen. Of ze hebben er geen zin in. Door het gitaar spelen een structurele plek te geven op de dag, wordt het een gewoonte om ook thuis te oefenen en te spelen. Bijv. als u aan het eten bezig bent. Of vlak na het avondeten. Of ’s morgens een kwartiertje eerder opstaan en voor het naar school gaan nog even spelen.
Het ziet er gemakkelijk uit. Is het dat ook?
Daar is een kort antwoord op. Nee. Ik zeg meestal: als iets er gemakkelijk uitziet, dan is het meestal de hoeveelheid oefening die iemand heeft gedaan om het te leren die je ziet. Toen je leerde lopen deed je dat ook met vallen en opstaan en zo gaat het met gitaar spelen ook. Oefening baart kunst!
Mijn zoon/dochter is nog geen 9 jaar, kan hij/zij echt nog niet op gitaarles?
Mijn ervaringen met kinderen jonger dan 9 jaar zijn zeer wisselend. Afhankelijk van fysieke, motorische en mentale ontwikkeling van het kind zijn uitzonderingen mogelijk.
Een heel enkele keer accepteer ik een leerling die jonger is dan 9 jaar. Dit doe ik echter alleen na een proefles, waarbij ik zelf heb kunnen beoordelen of het kind er al aan toe is.
Wanneer kan ik de sterren van de hemel spelen?
Het is onmogelijk om daar een goed antwoord op te geven. Het hangt af van hoe veel en hoe vaak je oefent en of je dingen snel oppikt. Voor iedereen geldt: denk niet dat je binnen een paar dagen al goed gitaar kunt spelen. Het is eerder een kwestie van maanden voordat je echt wat (eenvoudige) liedjes kunt spelen. En een kwestie van jaren voordat je de sterren van de hemel kunt spelen.
Ik moet nog een gitaar kopen, waar moet ik op letten?
Allereerst moet je een keuze maken tussen akoestisch en elektrisch. De meeste mensen starten met akoestisch, maar als je interesse vooral ligt bij leren soleren, dan adviseer ik meestal om een elektrische gitaar te kopen.
Bij akoestisch heb je vervolgens de keuze tussen nylon snaren (Spaanse/klassieke gitaar) en stalen snaren (steelstring/western gitaar). Nylon is wat vriendelijker voor je vingertoppen, maar de gitaar heeft wel een bredere hals waardoor akkoorden in het begin wat lastiger te pakken zijn. Van een steelstring kunnen de snaren (zolang je nog geen eelt op je vingertoppen hebt) wat meer in je vingers snijden. De hals is wel smaller en daardoor wat gemakkelijker te hanteren.
Belangrijk is dat je geen gitaar koopt die je zelf niet even in je handen hebt gehad. Dus koop liever niet via internet. Tussen 2 gitaren van hetzelfde merk en type kan al een enorm verschil zitten!
Laat je hand altijd even langs de gitaarhals glijden en let goed op of er geen scherpe randjes aan zitten (ook niet bij de frets!)? Druk her en daar eens wat snaren in en sla die snaar eens aan en controleer goed of de snaar niet ergens “aanloopt”.
Koop liever geen gitaar bij Blokker/Kijkshop of dat soort winkels. Een heel enkele keer kun je er geluk mee hebben, maar meestal is de kwaliteit bedroevend (OOK als er bij staat “professionele gitaar”!). Vaak is de bespeelbaarheid slecht, soms krijg je ze ook niet goed gestemd en dan is de lol er snel vanaf. Dat geldt ook voor hele goedkope gitaren. Als je budget niet zo groot is, overweeg dan een tweedehands gitaar! Op sites als Marktplaats worden er meer dan genoeg aangeboden.
Ik weet nog niet of ik gitaar spelen echt leuk ga vinden, kan ik een gitaar huren?
Ja, ik verhuur ook akoestische gitaren. Zo kun je een tijdje uitproberen of je het echt wel leuk vindt zonder een grote investering te doen. Ik vraag daarvoor een bescheiden huurbedrag en daarnaast ook een borg (die laatste krijg je natuurlijk terug als je de gitaar weer in de oorspronkelijke staat inlevert). Bij een aantal gitaren die ik verhuur bestaat zelfs de mogelijkheid om – als je het echt leuk bent gaan vinden – de gitaar van mij over te nemen. Besluit je binnen een half jaar om die gitaar over te nemen, dan krijg je het volledige tot dan toe betaalde huurbedrag terug. LET OP! Het aantal akoestische gitaren dat ik beschikbaar heb om te verhuren is beperkt! Tevens verhuur ik alleen rechtshandige gitaren (zie verderop in deze FAQ voor meer informatie voor linkshandige gitaristen). Ik verhuur geen elektrische gitaren.
Kan ik de lessen van mijn kind bijwonen?
Dit is zeker mogelijk, maar niet altijd wenselijk. Vaak worden kinderen afgeleid door de toeschouwers en dat komt het leren niet ten goede. In zo’n geval is het voor een keer is het best leuk, maar liever niet structureel. Of komt aan het eind van de les uw kind een paar minuten eerder ophalen. Het echte “leergedeelte” is dan de achter de rug en we zijn vooral aan het herhalen.
Ik ben linkshandig. Kan ik op een normale (rechtshandige) gitaar spelen?
Ja, dat kan. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, denk ik. Ben je echt, echt links en kun je helemaal niets met rechts, dan zou ik toch een linkshandige gitaar adviseren. Heel veel linkshandige gitaristen spelen op een rechtshandige gitaar en houden die ook vast als een rechtshandige gitarist. Dat heeft ook zijn voordelen: er is meer keuze in gitaren, de prijs van een “normale” gitaar is lager dan van een linkshandige gitaar en als je eens ergens een gitaar tegenkomt en even erop wilt spelen dan is de kans groot dat het een rechtshandige gitaar is en dan kan je er dus op spelen. Toch zijn er ook wel redenen te bedenken waarom een linkshandige gitaar misschien wel beter zou kunnen werken voor iemand die links is. Die akkoorden pakken met je “verkeerde” hand is het punt niet. Na verloop van tijd leer je die motoriek wel (immers: rechtshandige gitaristen hebben ook geleerd met hun linkerhand de akkoorden te pakken). Wel is het zo dat er met de “goede” hand veel verschillende technieken te leren zijn en ook de dynamiek en het gevoel in je spel brengen gemakkelijker afgaat met die goede (voor linkshandige gitarist dus linker) hand.